Yabancının dönüşüyle borsa rekor üstüne rekor kırdı
Birol BOZKURT
Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcılar son 11 yılın en uzun alım serisine imza attı. Yabancılar 2012’den bu yana 9 hafta üst üste ilk kez alım tarafında yer alırken, bu dönemde toplam alım tutarı 1.93 milyar dolara ulaştı. Yabancıların dönüşüyle birlikte Borsa İstanbul rekor serisine ara vermeden devam ediyor. Yılbaşından bu yana yüzde 42’ye yakın yükselen endeks, seçimlerin ardından yüzde 70’in üzerine çıktı.
Borsa TL bazında rekor kırarken, dolar bazında yılın başında ulaştığı 304 dolar seviyesine hala ulaşamadı. Dün 7 bin 868 ile rekor seviyeyi gören borsa şu an dolar bazında 290 dolar seviyelerinde. Uzmanlar yükselişin devam etmesini beklerken, daha sağlıklı bir yükseliş için kar realizasyonu şart diyor.
2022 yılını yüzde 200’e yakın artışla kapatan borsa, yeni yılın ilk 5 ayında bekleneni veremedi. Kahramanmaraş’ta yaşanan şoklar ve seçimlerin etkisiyle düşünceli bir dönem geçiren borsa yatırımcısı, seçimlerin tamamlanması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesinin ardından rahat bir nefes aldı. Seçimlerin ardından hızlı bir yükseliş trendine giren endeks, 5.200 puandan 7.868 puana yükseldi. Bu süreçte uzun süredir satıcı tarafta yer alan yabancı yatırımcının 9 haftadır net alıcı tarafında da yer alması dikkat çekiyor.
Borsada yabancı hissesi yüzde 31’i aştı
Borsada döviz kuru 2020 yılı başına kadar %60-65 aralığında iken bu tarihten sonra düşüş trendi izledi. Pandemi ile yerli yatırımcıların yoğun ilgisiyle gerilemeye başlayan borsada döviz kuru, 2020 sonunda yüzde 49’a, 2021 sonunda yüzde 40’a, sonunda yüzde 29’a geriledi. Borsada döviz kuru 1 Haziran 2023’te yüzde 27,43’e geriledi. Borsada yabancıların payı seçimlerin ardından yeniden hızla yükselmeye başladı ve 10 Ağustos prestijiyle yüzde 31,05 seviyelerine ulaştı. • Uzmanlar yükselişin devam etmesini bekliyor.
Temmuz ayında yabancı yatırımcılar borsada 136,6 milyon dolar net alım yaparken, BİST 100 Endeksi dolar bazında yüzde 20,12 değer kazandı. 2022’nin ilk yedi ayında 3 milyar 119 milyon dolarlık satış yapan yabancı yatırımcı, 2023’ün aynı döneminde 673,6 milyon dolarlık çıkış gerçekleştirdi. Yabancılar alımlarına Ağustos ayında da devam ediyor.
Merkez Bankası’nın bilgisine göre yurt dışında ikamet eden kişiler 4 Ağustos haftasında 139.7 milyon dolarlık net alım yaptı. 28 Temmuz prestijiyle 25 milyar 343,4 milyon dolar olan yurt dışında yerleşik kişi stoku, 4 Ağustos prestijiyle 28 milyar 747,2 milyon dolara yükseldi.
“Borsada 8.200’e kadar yükseliş bekliyorum”
Çet Portföy Genel Müdür Yardımcısı Batuhan Özşahin, borsadaki yükselişin birden fazla nedeni olduğunu belirterek, “Özellikle ekonomi programında yer alan rasyonalizasyon mesajları ve atılan adımlar piyasaya olan güveni desteklerken ciddi düşüşler yaşandı. TL mevduat faizlerinde borsa karşısında alternatifi geri plana çekti.”
Güçlü bilançoların da endeksi desteklediğine vurgu yapan Özşahin; “Havacılık ve otomotivin güçlü olması bekleniyordu ama beklediğimizden daha iyi sonuçlar aldık. Banka ve sigorta şubesi aslında çok daha iyi sonuçlar açıkladı, iki sürpriz bölüm olarak düşünebiliriz.
Endeksin ulaştığı 7.800 seviyesinden 8 bin 8.200 bandına kadar yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz. Rastgele bir kar elde etme aslında her şeyi daha sağlıklı hale getirecektir. Burada geleceğimiz noktanın 7 bin 100 ve altındaki kıymetli takviyenin de 6 bin 800 olduğunu düşünüyoruz.”
“304 dolara doğru bir yükseliş bekliyorum”
Yabancıların geri dönmeye başladığını söyleyebileceğimizi söyleyen Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlık Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, “Tabii ki hala çok güçlü bir girişten söz edemeyiz.
Ancak önümüzdeki dönemde yabancı hareketliliğinin bir önceki döneme göre devam etmesi uygulanacak politikalarla ilgili olacaktır. Dolar bazında bakıldığında 290-296 dolar direnç bölgesi olarak görülüyor. Üst taraftaki bu direnç bölgesinin kırılması ile yükseliş trendinde ivme kazanması beklenebilir. 03 Ocak 2023 tarihinde 304 dolar seviyesi görüldü. 290-296$ direnç bandının üzerinde, gerçek hareketin yeniden 304$ bölgesine doğru devam etmesini bekleyebiliriz.
Geri çekilmelerde 280$ – 262$ kritik güçlendirme noktaları olarak görülüyor. Bu desteklerin altında kapanış, geri çekilmelerin devam etmesine yol açabilir. Endekste 280 doların üzerindeki hareketler korunduğu sürece ana tabloda önemli bir bozulma beklemiyorum. BIST100 endeksine TL bazında baktığımızda 7 bin 500 bölgesinin üzerinde kaldığı sürece yükselişin devam etmesini ve yeni rekorların test edilmesini bekleyebiliriz.”
“Yabancının kalıcı olarak döndüğünü söyleyemeyiz”
Yabancı yatırımcıların son 2 aydır net alım tarafında olduğunu söyleyen Allbatross Portföy Araştırma Müdürü Filiz Özcan, “Özellikle son 9 haftada seri olarak yapılan alımlar 1.9 milyar TL mertebesine ulaştı. Haziran başında yüzde 27 civarında olan döviz kuru, bu alımlarla birlikte yüzde 30’un üzerine çıktı. 2020’den bu yana toplam yabancı çıkışının 11 milyar doları aştığını düşünürsek, bu son alımların şu anda görmek istediğimiz kadar büyük olmadığını söyleyebiliriz.
Yabancıların kalıcı olarak geri döndüğünü söylemek için henüz çok erken. Dolar bazında 300 dolar seviyesini önemsiyor, hem teknik hem de temelde değerli bir eşik değer olarak takip ediyoruz. Son 2 ayda yurt dışı alımlarının arttığı dikkate alındığında bu dönemde en çok alım yapılan sektörler havacılık, otomotiv, holdingler, bankalar ve gıda perakendeciliği olarak sıralanabilir.
Temmuz ayında en çok bu hisseleri aldılar.
Borsa İstanbul’un aylık bazda açıkladığı yabancı yatırımcıların gerçekleştirdiği süreçlere göre Temmuz ayında yabancıların en çok net alım yaptığı hisse 74,1 milyon dolarla Akbank olurken, onu Tofaş, Ford Oto, Bim ve Garanti Bankası hisseleri izledi. sırasıyla. En çok satan hisseler sıralamasında 99,7 milyon dolarla Yapıkredi Bankası ilk sırada yer alırken, en çok net çıkış yapan diğer hisseler ise Turkcell, Türk Hava Yolları, Penta Teknoloji ve Şok Marketler oldu. Temmuz ayında yabancı yatırımcılar 266 adet hisse senedinde 557,4 milyon dolarlık net alım, 244 adet hisse senedinde ise 420,7 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi.